×
سیاسی
شناسه خبر : 237435
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/05/08 ساعت 15:20
دین و دانش؛ نیازمند روش های نو

سید صادق غفوریان؛

دین و دانش؛ نیازمند روش های نو

غفوریان نوشت: پیشینه، تاریخ و فرهنگ نیز بر این امر صحه می گذارد که اساسا «دین» و «دانش» در میان مردمان این سرزمین بزرگ، ریشه و اصالت دارد.

نورنیوز - گروه سیاسی: سید صادق غفوریان در یادداشتی نوشت: پیشینه، تاریخ و فرهنگ نیز بر این امر صحه می گذارد که اساسا «دین» و «دانش» در میان مردمان این سرزمین بزرگ، ریشه و اصالت دارد. رهبر انقلاب روز گذشته درباره این دو امر، معطوف به «جمهوری اسلامی» و نسبت اش با بدخواهان گفتند: «آنچه آن‎ها به عنوان هسته‌ای، غنی‌سازی و حقوق بشر مطرح می‌کنند بهانه است و علت اصلی ناراحتی و مخالفت آن‎ها به میدان آمدن سخن نو و توانایی‌های جمهوری اسلامی در عرصه‌های گوناگون علمی و دانش‌های انسانی، فنی و دینی است.»

اما چگونه می توان این دو  گزاره رفیع و ارجمند را به مثابه دو عنصر قدرت، صلابت، پیشرفت و تعالی بیش از گذشته به میدان عمل و به بستر اجتماع آورد تا از قامت صرف دلدادگی و رفتارهای شبه مغازله با آن فاصله گرفت که بی شک، این فاصله هاست که جامعه را به ریل دینمداری راستین و باورمندی افزون به تولید و توسعه دانش رهنمون خواهد ساخت.
به نظر می رسد در میدان داری «دین» و «دانش»، چند موضوع قابل توجه است:

۱- تبلیغ دینی، نیازمند تحول و نگاه نو

به طور قطع، بخشی از آسیب های حوزه دین را که متوجه جامعه امروز به ویژه نسل های جدید است، باید در نحوه تبیین و تبلیغ آن جست وجو کرد. به نظر می رسد نهاد تبلیغ دینی متناسب با زیست و زمانه امروز، نیازمند نگاه نو، تحول در روش ها و نوگرایی در کاربست هاست.

۲-شناخت تمام عیار جامعه با تمامی ساحت ها و اقتضائاتش

نهاد و متولی تبلیغ دینی، به منظور ایجاد بستر یک تعامل کارآمد و موثر، نیازمند شناخت دقیق از جامعه امروزی است؛ جامعه ای که ابعاد، ساختارهای اجتماعی و اخلاقی و روش های زیستی آن با سرعت تکنولوژی و زیست بوم رسانه های جدید، مدام در حال تغییر و تحول است. از این رو در جهت تاثیرگذاری و انتقال پیام، هوشمندی و گذر از روش های پیشینی، امروز به عنوان یک اصل بدون انکار تلقی می شود.

۳- اهتمام بر میدان‎داری «اسلام اصیل»

اگر امروز بر مدار این ادعا قرار گیریم که بیشترین ضربه دینی از مسیر بانیان اسلام مخدوش، نصیب مسلمانان شده است، به نظر حرف و ایده ناروایی نیست. تاریخ تا امروز همواره گروه ها و فرقه های انحرافی فراوانی را تجربه نموده که اسلام اصیل و ناب را با ایده ها، اندیشه ها و روش های نامربوط خود به بیراهه راندند و جهانی را از همدلی با پیام های راستین یک دین ناب محروم ساختند. نمونه اش را زمانه ما در چند دهه اخیر تجربه کرده و هم اکنون نیز در نقاط مختلف منطقه و جهان هستند گروه ها و فرقه هایی که با اندیشه های واپس گرایانه خود، بر چهره اسلام ناب، چنگال انداخته و چهره اش را به ویژه در رسانه ها مخدوش ساخته اند. با این وصف، نهاد دینی امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند تبیین اسلام ناب و حقایق آگاهی بخش آن به این «جهان رسانه ساخت» است.

۴-دانش، عنصر راهبردی قدرت در دنیای مدرن

علاقه مندم بخش مرتبط با حوزه «دانش» را در این یادداشت، با روایت جدیدی از حسین سیمایی صراف، وزیر علوم آغاز کنم. آقای وزیر سه روز قبل (۵مرداد۱۴۰۴) در یک برنامه تلویزیونی گفت: « در این جنگ متوجه شدیم که برخی از فرصت ها و نعمت هایی را از دست دادیم که اگر داشتیم از فرصت بیشتری در دفاع برخوردار می‌شدیم و باید به این بیندیشیم که چه کار کنیم تا مانع مهاجرت شویم.» 

بی شک، توان نظامی امروز ایران در جنگ دوازده روزه تعجب بسیاری از ممالک جهان را در پی داشت و مقصود از این روایت، تنها این نیست که ما «دانش» را در علوم و فنون نظامی و جنگ خلاصه و کوچک کنیم. مقصود، این حقیقت و واقعیت است که «دانش» در زیست بوم امروز بین الملل، مهم ترین «عنصر» قدرت به شمار می آید. یک جامعه هر آن قدر که مجهز به «تولید و توسعه دانش» باشد، چند برابر آن می تواند بر پهنه ثروت و آقایی خود در جهان بیفزاید. در حقیقت عرصه کنونی بین الملل، عرصه قدرت نمایی دانش به ویژه در حوزه فناوری های جدید است و هر میزان، ساختارهای حکمرانی یک جامعه، بر مدار و محور دانش و تولید ثروت از آن باشد، نفوذ کلام و اندیشه و منش او نیز در عرصه های کلان، افزون خواهد بود. ما امروز، دارای قوانین پیشرو در بستر حمایت از تولید دانش و دانش بنیان ها در جهت تولید ثروت هستیم اما به نظر می رسد، لایه های توسعه علم و فناوری همچنان گرفتار کاستی ها و ناکارآمدی هایی است که عنقریب است ما را از رتبه های برتر علمی جهان دور سازد. بنابراین، مولفه دانش را که رهبر انقلاب، روز گذشته آن را عامل ترس دشمنان از ایران عزیز دانستند، بیشتر قدر بدانیم و راهی نو در اعتلای آن به کار بندیم.


نظرات

آخرین اخبار
ثبت 2.6 میلیون جریمه رانندگی در پایتخت از 9 اسفند 1404
جام جهانی در انتظار یوزها؛ ایران فردا وارد لس‌آنجلس می‌شود
جزئیات حمله سایبری محدود به چهار بانک + توضیح مسئولین در مورد وضعیت اطلاعات مشتریان
امنیت مرزهای کشور در چه شرایطی قرار دارد؟
اجرای طرح پایلوت پزشک خانواده و نظام ارجاع
ادامه مقاومت در توافق
رئیس کمیسیون انرژی: با همکاری مردم خاموشی نداریم
همکاری های جدید روسیه و ایران در دیدار مسئولین دو کشور مورد توافق قرار گرفت
استحکام توافق احتمالی با انسجام ملی
آیا تفاهم با آمریکا به ثمر می رسد؟
حکمرانی در ترازوی منافع ملی
اعلام زمان توزیع کارت آزمون سمپاد و نمونه دولتی
رمزگشایی از میناب 168 و روایت کفشهایی که پیام مظلومیت مردم ایران شد
برنامه مسابقات ورزشی امروز 24 خرداد 1405+ جدول پخش رقابت های جام جهانی
پیش بینی قیمت طلای جهانی / اونس از فشار نزولی رها می‌شود؟
شگفتی در جام جهانی؛ استرالیا ترکیه را غافلگیر کرد + فیلم گل های بازی
نگرانی تل‌آویو از توافق احتمالی ایران و آمریکا
پیش بینی قیمت طلا و سکه یکشنبه 24 خرداد 1405
پیش‌ بینی قیمت دلار یکشنبه 24 خرداد 1405
اروپا در چهارراه تاریخ؛ ماندن در غرب یا بازگشت به موازنه؟
احتمال لغو امتحانات نهایی در 13 تا 15 تیر
بازیگر «زیر آسمان شهر» چشم از جهان فروبست + علت مرگ
فردا کالابرگ چه خانوارهایی شارژ می شود ؟
مدار دیپلماسی | روایت رسمی از یک تفاهم
دومین شگفتی جام جهانی 2026؛ برزیل در گام نخست امتیاز از دست داد + فیلم گل ها
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز یکشنبه 24 خرداد + جدول
اطلاعیه مهم وزارت علوم درباره امتحانات دانشگاه‌ها
وضعیت آب و هوا امروز یکشنبه 24 خرداد 1405 + وضعیت استانها
بهترین راه برای نجات زمین؛ جلوگیری از هدررفت 30 درصد غذای تولیدی جهان
اندازه‌گیری فشار خون تنها با یک ساعت هوشمند
چرا برخی مردان نابارور می‌شوند؟ دانشمندان به سرنخ تازه‌ای رسیدند
باند پزشکی هوشمندی که در حضور باکتری ها آنتی بیوتیک آزاد می کند
ربات‌های باهوش در برابر احساسات انسان کم آوردند
کشف عجیب تاریخی؛ باستان‌شناسان به ردپای یک جامعه مادرتبار رسیدند
دانشمندان هندی پلاستیک را به گرافن ارزشمند تبدیل کردند
وزیرخارجه لبنان: ما نمی پذیریم ایران به جای ما مذاکره کند!
تیراندازی در کارولینای جنوبی / زخمی شدن چندین نفر در مرکز خرید هیوود
انتقاد وزیر ارشاد از مواضع تفرقه‌افکنانه
ارتش اسرائیلی آماده توقف تجاوزات زمینی در لبنان شد
تحرکات تازه واشنگتن در یمن؛ نیروهای آمریکایی وارد حضرموت شدند
نیروگاه برق دیمونا در فلسطین اشغالی طعمه حریق شد
بقایی: دشمن با حمله به ایران سرافکنده شد
نخست‌وزیر بریتانیا از توافق احتمالی ایران و آمریکا استقبال کرد
کانادا و ایرلند: آتش‌بس لبنان باید بخشی از توافق احتمالی ایران و آمریکا باشد
پایان محاصره دریایی ایران با بازگشایی تنگه هرمز
غریب‌آبادی: ایران پیروز نبرد یک‌ساله با متجاوزان است
حمله پهپادی حزب الله به مرکز فرماندهی ارتش اسرائیل
تاریخ‌سازی یوکی ایشیکاوا / سامورایی‌ها در صدر امتیازآوران جهان
گام جدید در شفافیت اقتصادی؛ سامانه «صورا» آغاز به کار کرد
معادل جدید کلمه «هدفون» تصویب شد